Trevliga krukväxter

Krukväxter kan lyfta nästan vilket rum som helst. Det finns ett stort utbud av växter, vilket gör att man kan hitta lämpliga växter för alla typer av rum.

Krukväxter har många fördelar. De renar luften inomhus. De är en meningsfull hobby för många människor. Vissa av dem producerar frukt som går att använda i matlagningen eller på annat sätt. Men framför allt gör krukväxter vilket rum som helst trevligare. Det är mycket att ta hänsyn till när man ska välja krukväxter, bl.a. ljusförhållandena i ett rum, och eventuella allergier hos de som kommer att vistas i rummet, men det går alltid att hitta växter som passar. Det finns krukväxter för alla rum.

Monstera

Monsteran växer vild i Mellanamerikas regnskogar, från södra Mexiko till Panama. Den är en populär krukväxt i Sverige, men faktum är att den i många delar av världen är en viktig nyttoväxt. Frukterna och bladen är ätliga, rötterna används som medicinalväxter, och det går att tvinna rep eller fläta korgar av luftrötterna.

Frukterna på monsteran påminner om stora grankottar, och fruktköttet har en smak som liknar ananas. Som boende i Sverige bör man dock inte skaffa en monsteraplanta i hopp om att kunna bjuda sina gäster på monstera colada på sin nästa sommarfest. Det är ytterst sällan som en monsteraplanta som står inomhus utvecklar vare sig blommor eller frukter. Dessutom innehåller de omogna frukterna en hel del oxalsyra, så mycket att de är giftiga.

Bladen på monsteran är till att börja med hela, och påminner om en bröstkorg. Med tiden bildas fler och fler hål i bladen. Av denna anledning kallas växten ibland för Adams revben, ibland för ostplanta. Ett annat vanligt namn är fruktsalladträd.

Ek

Det går att odla träd i fönstret. Man kan inte ha dem där hur länge som helst, men som tur är går det ju att hitta ekollon ute utan någon kostnad alls. Så när eken blir för stor är det bara att börja om. Den bästa tiden på året att titta efter ekollon är i oktober. Lägg dem i vatten i några veckor, tills en grodd kommer fram. Placera grodden nedåt i ett vattenfyllt kärl, t.ex. ett hyacintglas.

Läs mer om att odla ekollon, och kastanjer, i fönstret här.

Chili

Många börjar med att odla chili, eftersom det är en av de mest lättodlade krukväxterna. Medan vissa sedan går vidare till andra växter, är det andra som fortsätter med just chili. Det finns ju så många olika sorter, varav många lämpar sig för odling även i Sverige. En annan fördel är att man inte behöver få någon riklig skörd för att kunna få användning för frukterna i sin matlagning.

En sort som många chilientusiaster är extra förtjusta i är padron. När den är grön är den inte speciellt stark, utan kan stekas i olja och serveras med flingsalt. När den mognat mer och blivit röd kan den användas precis som många andra chilisorter. Ett tips är att röka den i en vanlig grill, med locket på.

Chiliplantor kan ha svårt att komma igång på våren, så vill man ha stora plantor bör man ge dem lite extra kraft i form av elektriskt ljus. Lågenergilampor med kallvitt ljus 4000K är det allra bästa, enligt många hemmaodlare.