Så gör du om köket

Funderar du på att uppgradera ditt kök och göra det mer trendigt? Här följer några tips på vad du behöver fundera kring längs vägen innan ditt kök är klart.

Börja med att hitta vilken typ av kökstrend du vill följa och sätt upp en plan för hur omrenoveringen i ditt kök ska gå till innan du faktiskt sätter igång på riktigt. Många drömmer nämligen om att just renovera köket och blir så ivriga att de river ut allt och donar innan de ens titta runt på marknaden för att se så drömköket de vill ha faktiskt fungerar att installera i deras hem- bor man till exempel i en liten lägenhet med ett gammalt kök från till exempel 40- eller 50-talet är det inte alla gånger som dagens standardmått på kök fungerar på dessa ytor. Har du då redan börjat riva och ha dig så kan det bli så att du blir tvungen att beställa all inredning i specialmått – och det kostar en hel del. Därför krävs en hel del förarbete innan du sätter igång. Tänk till kring kökets huvudsakliga funktion och säkerställ så du får rätt layout när det kommer till avståndet mellan diskho, kyl och spis till exempel. Här har Expressen sammanställt vilka punkter du behöver tänka till kring:

  • Förvaring i lådor – en bra sak att ha i sitt kök är fullutdragslådor eftersom dessa ger en bättre överblick av innehållet i lådan och vill du lyxa till det ordentligt bör du välja lådor med dämpning eller självstängningsfunktion.
  • Smarta sittplatser – extra förvaring är aldrig fel i ett kök, varför inte välja sittplatser i form av sittbänkar med inbyggd förvaring under till exempel?
  • Smarta lösningar för extra ytor – se till att nyttja hela kökets ytor, tittar du till exempel på gamla kök finns ofta en inbyggd skärbräda vid köksbänken, varför inte ha en sådan?
  • God belysning är viktigt – det är inte bara köksytorna som behöver funktion, även bra lampor behövs. Säkerställ att du får både arbetsbelysning och stämningsbelysning.
  • Vitvarorna – välj smarta vitvaror i passande storlek så de inte tar onödigt mycket plats och tänk på att placera placera kyl och spis relativt nära varandra för smidigare matlagning.
  • Skapa enlighet med övriga hemmet – se till så ditt kök passar ihop med och matchar resten av din bostad, genom att välja färg och material som återspeglas i hemmets övriga inredning.