Passa på med rot innan årsskiftet

Rut- och rotavdragen är mycket populära avdrag, men som till årsskiftet kommer att höjas. Att gå från 50 % avdrag till 30 %  kommer innebära ett stort tryck på hantverkare innan årsskiftet.

byggaOm man funderar på att göra en renovering gäller det att man tar tag i det nu för att få chans till att få reduktion på 50 %. För efter årsskiftet kommer Regeringen att sänka rot-avdraget från 50 % till 30 %. Vad detta kommer att innebära är det ingen som vet, men många anser att detta kommer slå hårt mot branschen och att det kommer leda till att det kommer att bli allt fler svartjobb. Förslaget om sänkning kommer då Regeringen vill satsa mer på bostadsmarknaden.

Ökning inför årsskiftet

Enligt en artikel i Aftonbladet går det att ta del av att man ser en stor ökning på hantverkstjänster. Det sätter större press på hantverkarna och kan även medföra att projekt drar ut på tiden. Vad detta betyder för privatpersoner är att man kommer få en ökning på 40 %:

”Det betyder att ett arbete som idag kostar 50 000 kronor efter ändringen kostar 70 000 kronor i arbetskostnad. Det innebär en ökning på 40 procent.”

Går du i renoveringstankar kan det vara klokt att slå till nu. Många är det som vid större renoveringar eller tillbyggnader väljer att göra det under hösten för att sedan slutföra projektet nästa år och då kunna ta del av en ny summa av rotavdrag. Går du i pooltankar kan du läsa vår artikel om just att bygga pool här, annars ta dig en funderare om det är något som du behöver justera innan det blir en höjning.