På vår balkong

Balkongen är mer i ropet än någonsin tidigare, och det finns goda skäl för detta. Med ganska små medel kan man få ett uterum som gör att det känns helt onödigt att skaffa sig ett lantställe.

Det byggs balkonger som aldrig förr i Sverige. Nya lägenheter har ofta väl tilltagna balkonger, och det har också blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar låter bygga balkonger. Detta beror dels på att balkonger höjer värdet på lägenheten – läs mer om åtgärder som höjer värdet här – utan också om att det är mycket trevligt med en balkong. Det gäller inte minst för äldre, som kan ha svårt att ta sig ned på gården eller till närmaste park för att njuta av solen.

En fin balkong med enkla medel

Det finns många idéer som man kan använda sig av för att skapa en inbjudande balkong utan att man behöver lägga ned alltför mycket tid eller pengar. De flesta vill ha växter på sin balkong. Vilka växter som passar beror dels på var i landet man bor, men också på i vilket väderstreck man har balkongen. Det finns växthus och glasskåp som är anpassade för balkonger, och på detta sätt kan man ”lura” växterna att de befinner sig i en mildare växtzon än vad som egentligen är fallet. I vissa balkongväxthus kan man även montera lampor som ger extra ljus och växtkraft till växterna.

Sedan finns det många växter som klarar klimatet på en balkong alldeles utmärkt. Man kan t.ex. ha ett äppelträd i miniatyrformat i en kruka på balkongen. Även bärbuskar fungerar att ha i kruka. Eller varför inte rabarber? Det är en tålig växt som fungerar utmärkt att odla i kruka.

Vill man börja i mindre skala kan man ställa ut några tåliga krukväxter på balkongen, och komplettera med trädgårdsmöbler eller pinnstolar som man köpt på second hand. Sedan kan man sitta på balkongen och fundera på vad mer man vill ha där.

Vill du grilla på balkongen? Det finns en del att tänka på där, och de bästa tipsen är samlade i den här artikeln från Expressen.