Renovera köket med experter

Vad för budget måste du sätta när du funderar på att göra en helrenovering av köket? Och vad finns det att tänka på?

Att renovera hemma är något alla gör från tid till tid. Vare sig det är badrummet som behöver fräschas till med nytt kakel eller köket som kräver en total upprustning. Köket är ofta hemmets hjärta och det lönar sig ofta att renovera detta, både för trivseln men även för att öka värdet på hemmet. För att få ett fint och praktiskt kök kan det enklaste vara att anlita experter. Läs mer om KM Living här.

Inför en köksrenovering hemma

Vad finns det att tänka på inför renoveringen av köket? Bland annat vad för budget du ska sätta.

Ett platsbyggt kök behöver inte bli dyrare än ett kök med färdiga moduler. Är du kreativ så kan du skapa dig egna lösningar, alternativt att du gör det tillsammans med din hantverkare – Sköna Hem

Om du anlitar en firma för att renovera ett normalstort kök får du tänka på att timpriset varierar stort, men ett genomsnitt är cirka 500 kronor i timmen. Det kan göra att kostnaden för hela köket blir i arbetskostnad 80 000 kronor. Sedan kan du göra ett rotavdrag på 30 procent av denna kostnad, max upp till 50 000 kronor. Materialkostnaden ligger vidare även den på en större summa, allt som oftast. Med bänkskivor, vitvaror och skåpluckor. Detta kan kosta runt 100 000 kronor i slutändan. Totalt sett kostar ett normalstort, platsbyggt kök cirka 200 000 kronor, enligt informationen i denna artikel.

Bra att veta är att du inte får göra allt för mycket elarbete på egen hand hemma, särskilt inte om du känner dig osäker. El är livsfarligt och du bör alltid anlita en elinstallatör när du ska ändra något i fasta installationer. Mer om vad du får och inte får göra själv gällande el vid renovering kan du läsa om här.