Renovera innan försäljning?

Många funderar på att renovera sina bostäder innan de säljer dem och i flera fall lönar det sig verkligen. Det gäller dock att ha rätt typ av bostad och renovera på rätt ställe.

Det finns ett antal tips och tricks som man kan ta nytta av när man ska sälja en bostad och några av dessa har vi skrivit om här. Vi skriver bland annat om att det är bra att anlita en mäklare vid försäljning och att det ibland även kan vara bra att städa undan i hemmet och styla det lite innan visning och fotografering. Men det kan faktiskt i vissa fall även vara värt och löna sig att renovera innan bostaden läggs ut för försäljning.

Tjänar på renovering1864101-man-going-through-house-plan (1)

På jnytt.se kan man läsa att en undersökning visar att fyra av tio tror att en renovering av kök och badrum höjer värdet på bostaden mest, om man skulle sälja bostaden direkt efter renovering. Renovering av värmesystem kommer på en andra plats. Mäklare säger att det generellt alltid är bra om en bostad är renoverad när den ska säljas i dag. Detta beror framförallt på att kontantinsatserna är höga och många inte skulle kunna tänka sig att lägga ytterligare pengar på att behöva renovera. Vissa mäklare säger dock att man inte alltid tjänar på att renovera kök och badrum om dessa rum är renoverade för mindre än tio år sedan.

Beror på bostaden

Om man funderar på att renovera för att få upp priset vid försäljning kan man ha i åtanke att man tjänar mer på en renovering om bostaden är lite större. Säljer man en mindre lägenhet kanske det inte är värt att göra en omfattande renovering, medan det verkligen kan löna sig i en stor villa i attraktivt läge. Är man osäker på om det kommer att löna sig eller inte kan det vara bra att nöja sig med en uppfräschning av bostaden genom att byta lister, byta golv, tapetsera om och så vidare.