Middag inne i höst

Detta att bjuda våra medmänniskor på mat är ett koncept som funnit i urminnes tider men som kanske försvunnit lite från radarn i och med det senaste seklet med folkhem och kärnfamilj, men vi är lika mycket sociala flockvarelser då som nu och behöver varandra, liksom vi behöver bjuda på lite av vår välfärd till de som inte har något alls.

Om man sedan känner för att bjuda på middag kan man ibland kanske bjuda in de mindre bemedlade för ett varmt mål och lite hemtrevnad, så som vi kan läsa att Carola gjorde när hon bjöd ett rumänskt tiggande par på middag nyligen, något vi kan läsa om i Metro.

– Jag gick fram och frågade hur det var med dem för han såg ut att inte ha ätit och sovit på ett tag. Så kände jag att jag ville ge mer, en hemkänsla för de sover väldigt enkelt ute i en av våra förortsskogar. De har barn hemma i Rumänien. – Carola / Metro

Att bjuda hem folk en inte känner –  på middag

glas dukningI Sydsvenskan kan vi vidare läsa om ett initiativ som vuxit sig till oanade höjder och det är att bjuda in okända på middag hemma hos sig, via en grupp på facebook. Det gör så att en träffar människor man aldrig träffat förr och som man kanske aldrig skulle träffa annars. Positivt med detta är enligt folk intervjuade i artikeln att en får både nya bekantskaper och nya erfarenheter samtidigt som en utökar sitt sociala nät och får uppleva nya smaker.

Det är riktigt trevligt att äta en god middag hemmavid, i goda vänners lag eller med okända som vi nämnt ovan. Men det är även riktigt mysigt att låta sig äta fint ute någon gång då och då, kanske på ett värdshus, ett gille eller varför inte på ett gammalt börshus som du kan se här: www.malmoborshus.se/. På samma ställe går det dessutom utmärkt att hålla sin årliga konferens!

En annan middag vi kunde läsa om nyligen var den med Löfven och Wallenberg, som enligt denna artikel i Aftonbladet sägs varit hemlig – för att reda ut krisen med Saudiarabien. Under kvällen serverades bland annat en trerätters meny och fyra flaskor vin. Ja sådana middagar hör kanske inte till de vanligaste för gemene man men en och annan hemlig middag vill man kanske få till i sitt liv.