Få odlingen att överleva vintern

När hösten faller på och odlingssäsongen är över kan det kännas trist. Men nu är tiden mogen att förbereda inför nästa säsong. Många av dina växter kan tas in under vintern och andra kan du förbereda, så att de klarar kylan bättre.

Har dina odlingar börjat bli bruna och vissna nu på hösten? Du behöver inte vänta till våren för att börja på nästa säsongs odlingar. Sätt igång redan idag med att förbereda för nästa säsong, och se till att du är väl förberedd när värmen och solen återvänder. En snygg spaljé är också ett fint bidrag till din vackra vårträdgård. För att få en riktigt tidig skörd kan du börja med sådden redan i december. Du kan så i tunnelväxthus eller utomhus. Då kommer du märka att den första skörden kommer redan i slutet av mars. Men det är viktigt att du börjar förbereda för detta redan på hösten. Välj noga ut var du ska odla någonstans. Det bästa är att välja ett soligt läge, i lä från starka vindar. När du sår, välj då fröer som tål kyla och är lågt växande. Du kan till exempel så spenat, rucola eller rädisor.

Förberedelser

Sätt ut en pallkrage redan i december och lägg över en fiberduk efter att du har sått. För att förbereda jorden kan du gräva ner kompost och gödsel. Kompost och löv läggs blandat i pallkragarna, överst kan du lägga ett lager jord. Undvik grova partiklar på ytan, de kan frysa fast. Se också till att rensa bort ogräs, och spara lite jord så att du har kvar att täcka sådden med längre fram när jorden har frusit. För att skydda växter i kruka som du vill ska övervintra till nästa år kan du täcka över deras rötter, då de är extra utsatta för kylan. Ställ dem skyddat intill en vägg.

Odla inomhus på vintern

Du kan också så plantor inomhus på vintern. Då är det viktigt med bra belysning och en lagom temperatur, runt 18 grader är bäst för växterna. Så regelbundet så att du hela tiden får ny skörd. Exempel på växter du kan odla inomhus är krasse, ruccola och bladspenat.

Med noggranna förberedelser kan du få en bra skörd redan under vintern och tidigt på våren. Börja direkt så får du snart färska grönsaker och kryddor oavsett tid på året.