Kaffebryggning med stil

Det råder kaffehysteri i Sverige. Nya kaféer och kafferosterier poppar upp som svampar ur jorden. Det finns också ett större utbud av kafferelaterade apparater att välja mellan än någonsin tidigare. Det gör att man har stor chans att hitta en apparat som både tilltalar de egna smaklökarna, och pryder sin plats i hemmet.

Det nyväckta intresset för kaffe är inte bara ett Stockholmsfenomen: i Västerås har ett rosteri öppnat, som rostar bönor från mindre odlingar i Afrika och Latinamerika. Mer om detta finns att läsa här.

Förutom rosterier förknippas kaffeboomen framför allt med kaféer som erbjuder blandningar och sorter som man inte hittar i de vanliga affärerna. Många kaféer säljer också bönor till de som vill dricka bättre kaffe hemma.

Hur ska man då tillreda sina bönor på bästa sätt? Det finns flera kaffekvarnar att välja mellan numera. Ingen av dem är dock speciellt snygg, men en kaffekvarn tar inte så stor plats och är lätt att ställa undan i ett skåp eller i en låda.

Kaffebryggaren, däremot, vill man ha stående framme. De vanliga modellerna, i svart plast, känns ganska trista, men som tur är finns det många modeller som är betydligt snyggare. Moccamaster är ett mycket populärt märke bland de som har råd, för det är ganska dyra kaffebryggare. Det finns också de som är ännu dyrare, men Moccamaster är kända för sin kvalitet och inte minst smaken.

Plastfri bryggning

Det finns egentligen bara en nackdel med Moccamaster, och det är plastdetaljerna. Allt fler oroar sig för vad plast som värms upp ger ifrån sig för ämnen. Det har blivit allt mer populärt att brygga sitt kaffe direkt ned i koppen eller kannan, i en bryggtratt av glas eller porslin. Det finns också olika ställningar som är byggda för att hålla en bryggtratt över det kärl i vilket man vill ha kaffet. Allra snyggast är ställningarna från The Coffee Registry, men de kostar ungefär lika mycket som en Moccamaster. Det går dock att bygga något liknande själv. Sök på ”glass coffe dripper” på google för att hitta en bra bryggtratt, och låt fantasin flöda.