Amortering på tilläggslån

Snart träder de nya amorteringskraven i kraft och dessa innebär att den som tar ett nytt bolån måste amortera ganska mycket på det. Om man tar ett tilläggslån för att renovera kan man också bli amorteringsskyldig enligt kraven. Men det finns knep för att undvika detta.

230554-winding-road-to-homeownership

I Dagens Nyheter kan man läsa om att den som tar tilläggslån på sitt bostadslån kan få en ny stor utgift när amorteringskravet träder i kraft. Den som till exempel höjer sitt bostadslån för att renovera, kan nämligen aktivera amorteringskravet, vilket betyder att den får betala runt 6 000-7 000 kronor mer varje månad. I förlängningen innebär det alltså också att de som inte amorterar i dag kan behöva göra det i framtiden. Det är inte alls ovanligt att ta ett tilläggslån om man vill renovera eller underhålla sin bostad. Många är positiva till amorteringskravet men negativa till det faktum att ett tilläggslån kan aktivera amorteringskravet.

Ta blancolån istället

För att slippa börja amortera och vara tvungen att betala många tusenlappar mer i månaden, kan ett alternativ vara att ta ett blancolån. Fördelen med ett sådant här lån är just att man kan få en längre amorteringstid, till och med upp till tio år. Därigenom får man alltså en lägre månadsutgift. Ett sådant här lån kan man exempelvis ta på https://www.flexlimit.se/lana-pengar/utan-uc och det är verkligen en smart lösning på det här problemet. Att ta just blancolån har de senaste åren blivit väldigt populärt och i Svenska Dagbladet kan man läsa att blancolån i vissa fall faktiskt kan bli billigare än ett bolån. För den som vill går det alltså att istället för att ta ett bolån för att betala bostaden, istället ta ett blancolån.

Värdera bostaden innan lån 452194-house-and-money-with-pad-and-pen (1)

Ett annat tips för att möjligtvis slippa undan att aktivera ett amorteringskrav när man tar ett tilläggslån på bolånet, är att värdera bostaden för att se hur det ligger till. Värderar man sin bostad får man en aktuell indikation av den egna belåningsgraden. Man får också reda på hur man ligger i förhållande till de nya reglerna med amorteringskraven. Om värderingen visar att man ligger nära något av taken i den amorteringstrappan som finns, kan man fundera på att låna upp renoveringspengarna reda nu. Då slipper man omfattas av amorteringstvånget och man slipper också fundera på att ta ett blancolån. Det är dock viktigt att man inte rusar iväg och lånar bara för att det kommer nya regler. Lån är nämligen alltid något som är belastande för ekonomin och om räntorna blir högre så kan det bli problem. Vill man dock göra en värdering och ta ett tilläggslån innan man omfattas av amorteringskravet är det viktigt att man gör detta innan 1 juni. Så här kan det se ut om man aktiverar ett amorteringskrav med tilläggslån:

  • Lån på fyra miljoner kronor.
  • Bostad värd 5 miljoner.
  • Tilläggslån på 200 000 kronor.
  • Amorteringskrav på 7 000 kronor per månad i två år och fem månader. Läs mer.