Amorteringskrav gör renoveringen kostsam

Många som går i renoveringstankar bör uppmärksamma de nya reglerna om amortering och amorteringskrav – men amorteringen kan nämligen en renovering bli mer kostsam än vad man från början tänkt sig.

renovering verktygVid en renovering av sitt hem är det mycket som ska inhandlas i material väg såsom att man exempelvis ska köpa fönster hos en bra återförsäljare om dessa behövs bytas, man ska köpa virke och man ska anlita hantverkare att utföra jobbet. Men något man bör lägga på minnet är att det nya amorteringskravet som snart införs medför att renoveringen kan bli en kostsam historia. Något som bland annat Svenska Dagbladet skriver om är att personer som behöver ta lån för sin renovering ska lägga på minnet att detta lån ska vara avbetalat inom en 10-årsperiod. Och har man då tagit ett lån om exempelvis 350 000 kronor blir amorteringen för det lånet 3 000 i månaden och närmare 35 000 kronor per år som ska betalas, och det kan vara ansträngande för plånboken. Men än är allt om amorteringskravet dock inte färdigställt trots att det ska införas om mindre än två månader, och det är något som bland annat Expressen skriver om. Vad som förvirrar är nämligen vad som egentligen gäller och enligt tidningen är inte ens finansexperterna på det klara med vad som faktiskt kommer att hända när kravet införs den 1 juni detta år. Något som exempelvis är oklart är hur själva kravet om amortering gäller och vilka det gäller för – något som inte är så konstigt med tanke på hur många turer som amorteringskravet inneburit fram och tillbaka i utformningen av det som pågått under över ett års tid.

Nya förslag i slutskedet

Nu är amorteringskravets införande i sitt slutskede, men det har inte hindrat att nya förslag kommit in angående kravets utformning. Till exempel skriver Privata Affärer om hur man nyligen lade fram ett förslag om att amorteringskravet inte ska gälla hela lånet utan bara tilläggslånet och att detta ska betalas av inom en tio årsperiod. Det berättade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i en intervju med Ekot. Så att förvirringen är stor är inte konstigt men förhoppningsvis kommer alla turer kring amorteringskravet lösas i samband med att kravet införs.