Bra att veta om fönsterbyte

Många tror att sommaren är den bästa tidpunkten att byta fönster, men den optimala årstiden för fönsterbyte är faktiskt tidigt om hösten tack vare den minskade luftfuktigheten vilket gör att träet i husets väggar inte sväller på samma sätt som under vår och sommar. Dock finns en hel del andra saker att hålla i minnet gällande fönsterbyte – och dessa vill vi tips om idag!

fönster (2)Alla kan renovera fönster, skriver Sydsvenskan, men ibland räcker det inte med en uppfräschning utan ibland krävs faktiskt ett helt fönsterbyte och då finns flera saker att lägga på minnet. Först och främst är det av största vikt att du väljer rätt fönsterstorlek så att det passar rent storleksmässigt där det gamla fönstret en gång satt, men vad som är lika viktigt är även fönstrets utseende och stil. Bland annat skriver Svenska Dagbladet att man ska komma ihåg att ett fönster faktiskt har en livstid på över 40 år, så det gäller att vara säker i sitt fönsterval speciellt eftersom att husets fönster bör passa estetiskt till husets utseende. För att illustrera: på ett gammalt torp från 1800-talet kanske det inte är så snyggt att sätta futuristiska runda fönster till exempel. Men vilka fönster ska man då välja? Ett tips är att titta närmare på billiga pvc fönster eftersom att just denna fönstertyp finns i flera varianter, och hos många återförsäljare kan man dessutom få goda tips på vilka fönster man bör placera vart på huset. Något annat som även är till fördel med just pvc fönster är att de dessutom är underhållsfria, vilket innebär att du inte behöver bättra fönstrets finish utan den stannar kvar vid att se precis lika fräsch och ny ut som när du installerade dem – det enda du behöver göra är att tvätta dem med jämna mellanrum och även vid fönstertvätt finns en del smarta knep att ta till.

Supersmidigt att tvätta fönster

Det behöver inte vara ett stort projekt att tvätta sina pvc fönster, för om man kan de rätta tvättknepen kommer fönstertvätten att gå på ett litet kick. Ett tips som kommer från Göteborgs-Postens städexperter är nämligen ett av de äldsta och mest effektiva tvättråden i boken – och det stavas ättika. Allt du behöver är en hink vatten, en deciliter eller mer ättika, en fönsterskrapa och en microfibertrasa som inte luddar för att torka torrt efter fönsterputsningen, enkelt.