Så skyddar du ditt hem mot tjuvar

Inbrott i bostäder förekommer titt som tätt, både i större städer och på landsbygden. Men genom några enkla knep kan du skydda din bostad. Det behöver inte kosta massor med pengar att se till att bostaden är säker oavsett om du är hemma eller inte.

”Bara att ha dekaler som sitter uppe är avskräckande nog för många tjuvar.”

De allra flesta tjuvar använder sig av dörrar eller fönster för att ta sig in. Har du en ordentlig säkerhetsdörr med polislås är risken mindre att tjuven väljer din lägenhet eller villa. Den är nämligen svår att dyrka upp och nästan omöjlig att bryta upp utan att orsaka massor av oväsen. Du kan också installera ett larm i huset. Bara att ha dekaler som sitter uppe är avskräckande nog för många tjuvar. Har du en hund lönar det sig också att sätta upp skyltar om att det faktiskt finns en hund hemma. En annan sak som du inte ska glömma bort är att lysa upp i och runt omkring huset. En tjuv vill helst inte arbeta där det är många lampor tända. Se därför till att utebelysningen fungerar, och sätt lampor på timer inomhus även om du inte är hemma. Att röra sig osynligt inne i ett hus där många lampor lyser är svårt.

Så känner du dig säkrare hemma

Många åtgärder som skyddar hemmet mot tjuvar är främst tänkta att fungera när ingen är hemma. Men du kan faktiskt skydda ditt hus mot inbrott även när du sover, om du befinner dig på övervåningen eller helt enkelt bara vill känna dig extra trygg. Ett bra dörrlås och ett larm där det så kallade skalskyddet aktiveras skapar en betydligt tryggare omgivning. Skalskyddet är det skydd som larmar ytterdörrar och eventuellt fönster. Så länge du inte går ut är huset larmat, men du kan trots allt röra dig fritt inomhus utan att larmet går.