Renovera stort eller smått

Många har en dröm om att köpa ett hus och renovera det så att det blir precis som man själv vill ha det. Men en renovering tar tid och ska man renovera själv, kan det vara smart att börja lite mer enkelt och inte ge sig på helrenoveringen direkt.

bygga-hus-gubbe

I Expressen kan man läsa om en familj som köpte ett hus utanför Mariestad som de bestämde sig för att renovera. Huset var ett riktigt ruckel och nästan i fallfärdigt skick men det var lite det som lockade familjen till köp. De ville nämligen få möjligheten att sätta sin egen prägel och verkligen se den extrema förvandlingen av huset. Bland annat har familjen byggt ut huset och det har gått från att vara 90 kvadratmeter stort, till 200 kvadratmeter och detta är ett resultat av så mycket som tio års renoveringsarbete. Man kan alltså säga att familjen tagit sig an ett enormt projekt och lagt en massa tid på renoveringen. Och även om den mesta av fritiden har gått åt till renoveringen, är familjen oerhört nöjd och de är glada att de drog igång projektet.

Tips för mindre renovering

Att göra en så här stor renovering passar den som tycker det är väldigt roligt att renovera och som har mycket fritid. Men självklart är det här inte något för alla och man kan faktiskt sätta sin egen prägel på huset, utan att behöva lägga tio år på en renovering. På villaagarna.se kan man läsa att det finns mycket man kan göra med ett hus för att ändra utseendet utan att det blir så himla komplicerat. Om man exempelvis tittar på köket, finns enormt många tips som man kan ta till sig för att skapa sitt drömkök relativt enkelt och helt på egen hand. Här kommer ett par av dem:

  • Byt ut vitvarorna. Detta ger både ett helt nytt intryck och är bra miljömässigt om man inte har energiklassade varor.
  • Installera nya lampor. Spotlights i taket med en dimmerfunktion kan exempelvis skapa en helt nya upplevelse i köket.
  • Måla om. Ett snabbt lyft för köket är fräsch färg på väggarna och man kan antingen välja att måla om i samma färg som tidigare eller köra på en helt ny färg.

Tänk på detta verktyg-bygga

Är man sugen på att göra en större eller lite mindre renovering, gäller det först att man förstår vad man ger sig in på. Det är inte helt lätt att renovera, även om renoveringen inte ska vara så omfattande. Exempelvis behöver man veta hur man faktiskt gör det olika sakerna, och sedan behövs både rätt verktyg och material. Sedan är det självklart viktigt att man funderar över om man verkligen har tid med en renovering. Har man inte gott om tid på sig i en renovering så kan den lätt sluta i kaos. Det gäller därför att man ser till att alla i familjen är med på att en del tid kommer att gå åt renoveringen och att man kanske måste ta tid från familjens övriga aktiviteter. Läs mer.