Skydda dig mot inbrott

Många hushåll drabbas varje år av inbrott, och även om uppklaringsprocenten är hög i vissa delar av landet, är det viktigt att man själv vidtar en del åtgärder som håller tjuvarna borta.

2445865-burglar-hand-holding-crowbar-break-opening-door

I Dagens Nyheter kan man läsa att polisen i Uppsala löser mångdubbelt fler inbrott än vad polisen i övriga Sverige gör. I polisområdet Uppsala klarar man upp 22,6 procent av inbrotten. På andra håll i landet är andelen uppklarade inbrott så låg som 3-5 procent. Den höga andelen av uppklarade inbrott i Uppsala har legat på den nivån i flera år nu. Varför man just klarar av att lösa som många inbrott i Uppsala tror man beror på att man fokuserar på att inbrotten ofta är seriebrott. När ett inbrott klaras upp kan ett skickligt utredningsarbete leda till att gärningsmännen knyts och blir åtalade för ett rätt stort antal andra brott.

Larmet skyddar bra

Det verkar alltså som att de boende i Uppsalatrakten kan vara lite säkrare på att brotten klaras upp om de drabbas av inbrott. Men bara för att brotten kan klaras upp, betyder inte att brotten begås i en mindre grad. Därför gäller det att man själv gör allt man kan för att skydda sin bostad från inbrott. Det kanske allra bästa man kan göra är att installera ett larm. Beställ ett nytt larm från Sector Alarm eller liknande aktör om du inte har något. Faktum är att risken för att drabbas av inbrott minskar med hela 22 procent om man har ett larm. Larmet skrämmer helt enkelt bort tjuven, som kan ha svårt att komma runt larmet. Och på grund av att larmet faktiskt skyddar mot inbrott, är det fler och fler som väljer att installera ett, skriver Villaägarna.

Ta hjälp av grannen kofot-inbrott-tjuv

Men det är verkligen inte bara den senaste tekniken som kan hålla tjuvarna borta. De allra bästa knepen för att undvika inbrott, är att få bostaden att alltid se bebodd ut. Åker man iväg på semester kan det därför vara bra att be grannarna om hjälp. Några tips på vad grannarna kan hjälpa till med för att få bostaden att se bebodd ut kommer här:

  • Ta hand om posten när du är borta så att brevlådan inte blir överfull.
  • Hänga upp sin tvätt på din torkställning.
  • Slänga sina egna sopor i din soptunna ibland.
  • Parkera sin bil på din uppfart så att huset ser bebott ut.
  • Klippa gräsmattan om du är borta länge.

Bra lås viktigt

Polisen tipsar även om att man alltid bör se till att man har ett lås av god kvalitet. Ett bra lås gör det nämligen väldigt mycket svårare för tjuven att ta sig in och det kan vara bra att ha lås även på fönstren eftersom det är väldigt vanligt att tjuven kommer in fönstervägen. För att hitta ett bra lås kan man ta kontakt med en auktoriserad låssmed.