Slutslarvat med tvätten

Det är dags att ta ett ordentligt tag om svenskarnas ovana att inte tvätta lakan och handdukar! Bakteriehärdarna som skapas i dessa två frekvent använda textilier är inte nådig. Vi tipsar om miljösmarta tvättmaskiner, och ger korrekt anvisningar till exakt hur ofta du bör tvätta dina lakan och handdukar – om du inte vill vara en vandrande hygienkatastrof, vill säga.

Vi tvivlar inte på att du tvättar dina handdukar och lakan regelbundet. Det gör nog de allra flesta. Men hur ofta gör du det egentligen? Förmodligen inte så ofta som du borde, egentligen. Här skriver vi om tvättmaskiner från Cylinda, som är skonsamma även mot det som måste tvättas ofta, och är dessutom energisnåla så att dina elräkningar inte går upp nu när du ska börja tvätta lite oftare än vad du kanske gjort innan!

Så ofta ska du tvätta – egentligen

Du kanske inte tänker på att du svettas en hel del när du sover. Visst tvättar du förmodligen lakanen, men hur ofta tvättar du egentligen själva täcket, kudden och madrassen? Förmodligen inte särskilt ofta. Har du kanske legat sjuk i sängen den senaste tiden? Att byta ut sina sängkläder är nog relativt vanligt, men få skulle få för sig att tvätta även tvätta resten av sängen, som också har en massa bakterier kvar.

Det här är rekommenderas:

  • – Örngott – en gång i veckan
  • – Själva kudden – två gånger om året
  • – Bäddmadrassen – varannan månad
  • – Handduken – var fjärde användning

Läs mer om tvättangivelser på dina hemtextilier i Svenska Dagbladet.

Visst är det så att det sliter en hel del på lakan och handdukar att tvätta dem ofta. Därför ska du välja en tvättmaskin som är skonsam mot textilierna, och som inte tär allt för mycket på din elräkning förstås! När man får insikten om att det faktiskt är dags att tvätta sitt madrasskydd lite oftare än man gör så kommer också ens hem lukta godare, och du kommer garanterat inte gå runt och vara en bakteriehärd helt utan att du vet om det själv!