Odla utomhus – på vintern!

Intresset för den urbana odlingen växer i takt med att miljömedvetenheten blir större. Vi börjar blicka tillbaka till vad som utgör de geografiska förutsättningarna för vårt avlånga land – hur gjorde man förr? Sommaren är för många odlare en tid av arbete och underhåll, hösten bjuder på skördefest. Men när tar odlingssäsongen slut? Vinterhalvåret är traditionellt en tid för att koka in, bevara, salta, torka och sylta. Men sluta inte odla och skörda! Det finns en massa växter som tål minusgrader.

Älskade pak choi, näringsrika grönkål, underbara palsternacka! Jodå, det finns många växter som tål vintern. Det gäller bara att läsa på. Det där arbetet som vi älskar med sommarsäsongen behöver inte vara slut bara för att det har blivit vinter. Chilin och körsbärstomaterna får vänta, för nu ska vi ge plats åt de ihärdiga grönsakerna! På http://wernamodesign.se/ kan du specialbeställa allt från rabattkanter till moderna spaljéer och odlingslådor. Att göra vintern till ännu en säsong är både klimatsmart, trendigt och gott.

Skörda på våren

En del kålsorter går att skörda långt in på vintern beroende på var i Sverige du bor. Brysselkål och mangold är okej fram tills ungefär -12, medan vinterportlak och grönkål klarar -18. Sedan kan du alltid satsa på en tidig vårskörd, om du inte vill experimentera med vinterskörden. I Blekinge Läns Tidning är vintern ingen ursäkt att inte odla:

– Rotfrukter, kolplantor och spenat är perfekta att plantera under oktober-november, sägerJohanna Beijer. Sedan händer inte så mycket med dem över just vintern, men du kommer få en tidig skörd på våren.

Bra jord, ljus och värme. Du kan också använda höstens löv till att vinterskydda dina rabatter och buskar, som beskrivs i UNT.

Och förresten: recept på en god sesampanerat lax med pak choi hittar du här!